Din punct de vedere psihologic, ceea ce se petrece acum, la nivel global, are un mare impact asupra noastră, este important să înțelegem cum putem să ne gestionăm emoțiile, iar pentru acest lucru este esențial să ne informăm din surse oficiale, să nu intrăm în panică și să ne ocupăm timpul din perioada carantinei într-un mod constructiv (facem ceea ce ne place, citim, gătim, scriem sau orice altă activitate care poate să fie adaptată la condițiile actuale). Încărcătura emoțională puternică a tot ceea ce vedem, străzile goale, magazinele pline de oameni care golesc rafturile, declanșază, în mod automat, instinctul biologic de supraviețiure. Sistemul nostru perceptiv extrage din realitate doar acei stimuli care se potrivesc cu scenariul care este promovat în mass-media și nu numai, iar gândurile și emoțiile noastre devin tot mai greu de gestionat, iar de la o gândire precaută putem ajunge la stări de anxietate cauzate de gândurile iraționale, realitatea obiectivă fiind puternic afectată de producția de adrenalină.
Dacă privim această situație din perspectiva comportamentului cosumatorului, putem observa necesitatea oamenilor de a avea control, de asigurare a confortului, a siguranței, de a deține suficiente provizii, comportament pe baza principiului ,,în caz că…”
Mulți specialiști au scris despre ceea ce se îmtâmplă, iar printre aceștia și Katharina Wittgens, psiholog şi specialist în comportamente individuale şi de grup:
„Oamenii se tem pentru viaţa lor, supraestimează riscul de a muri din cauza coronavirusului. Mult mai mulţi oameni mor în accidente rutiere sau casnice în fiecare an, dar nu ne panicăm din cauza asta. Creierul nostru reacţionează însă exagerat la ameninţările necunoscute, aşa cum este şi cazul coronavirusului, şi ne poate determina să luăm decizii iraţionale, extreme. Isteria hârtiei igienice se manifestă su precădere în ţările dezvoltate, unde oamenii nu pot concepe viaţa fără acest produs de igienă şi asociază lipsa acestuia su dezvoltarea unor boli grave.”
Am luat legătura și cu prietenii mei de prin lume și i-am întrebat despre situația actuală din țările în care se află, iată ce am aflat:
Tong, din Shanghai, locuiește la Madrid, mi-a scris:
,,Aici, în Madrid, s-a suspendat activitatea didactică până pe 25 martie, dar eu cred ca se va prelungi, deja nu se mai găsesc pera multe la supermarket, iar în Shanghai e total bine, nu e la fel de grav ca aici, deși au închis și acolo școlile și universitățiile pentru o perioadă.” Acesta mi-a trimis și câteva fotografii din Madrid:
Anastasia este din Moscova, dar locuiește în Giessen, aceasta mi-a scris:
,,Avem 7 cazuri (la Berlin, de exemplu, există în prezent aproximativ 150 de cazuri), supermarketurile sunt puțin mai goale decât de obicei, dar nu sunt la fel ca în primele zile de infecție de aici. Oamenii cumpără toate măștile și dezinfectanții, au anulat multe evenimente sportive, universitatea este închisă pentru cursuri, dar nu și pentru examene (însă fac în așa fel încât studenții săfie examinați nu numai într-o singură clasă, ci în mai multe, ca să nu fie atât de mulți oameni într-un loc) școlile și grădinițele au fost închise în aproape toată Germania, au anulat meciurile din prima divizie, vor să închidă teatre, opere, muzee și multe altele. Până acum cred că aproape toți studenții și tinerii sunt chill, dar adulții și vârstnicii nu tocmai (dar nu am vorbit cu atât de mulți și cred totuși că depinde de fiecare persoană).”
Carla din Valencia mi-a spus cum situația s-a declanșat dintr-o dată, dar și cum ,,Las fallas de Valencia” au fost amânate. Ea consideră că măsurile s-au luat destul de târziu, iar situația din aeroport nu este bine gestionată. După discuția telefonică mi-a trimis o fotografie și cu una dintre Fallas, cea municipală, care a fost amplasată lângă primărie și este o reprezentare a ceea ce se petrece acum în lume:
De asemenea, Andrej din Bratislava, mi-a scris:
,,În Bratislava situația este stabilă, până acum există 10 cazuri de coroană pozitivă, dar oamenii nu sunt încă închiși în casă. Au închis universitățile, școlile și tot, nu semai organizează petreceri sau ceva, dar oamenii sunt bine (mai mult sau mai puțin), adică totuși încă există mâncare în supermarket-uri, vom vedea săptămâna viitoare, eu cred că va fi mult mai rău. Totul depinde de teste (nu au făcut multe în Slovacia, de aceea cred că mult mai mulți oameni au acest virus).”
De asemenea, am vorbit și cu prietenii mei din Italia (Catelfranco, Milano și Palermo), Riccardo, Antonello și Francesco mi-au spus că în Italia s-au închis școlile, univeritățile, majoritatea locurilor de muncă s-au mutat în mediul online, dar s-au închis și restaurantele și sălile de sport, străzile sunt pustii, iar oamenii care ies din casă scriu o declarație pe proprie răspundere în care menționează motivul pentru care se află pe stradă (mersul la serviciu sau la supermarket) dacă sunt opriți pe stradă și nu au declarația sunt amendați.
Ce este CORONAVIRUS?
*COVID-19 (abreviere din engleză coronavirus disease 2019), de asemenea cunoscut sub numele de sindromul respirator acut 2019-nCoV, sindromul respirator acut sever 2 și pneumonia Wuhan, este un sindrom respirator viral cauzat de coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2).Modul primar de infecție la om este transmiterea om-om, care are loc în general prin picături de secreții respiratorii de la persoane infectate care sunt expulzate prin strănut, tuse sau expirație. Virusul are o perioadă de incubație în general de între 2 și 14 zile, cu o medie de 3 zile, deși au fost raportate cazuri cu o perioadă de incubație de până la 24 de zile. Transmiterea poate fi limitată prin spălarea pe mâini, igienă și purtarea de măști chirurgicale. Boala poate inițial să se prezinte asimptomatic sau cu puține simptome, iar ulterior poate dezvolta febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare și oboseală, urmate de pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută și deces. Nu există nici vaccinuri, nici tratamente eficiente, iar eforturile sunt de obicei limitate la ameliorarea simptomelor și măsuri de susținere. Orice persoană care bănuiește că este purtătoare a virusului este sfătuită să poarte o mască chirurgicală de față și să ceară sfatul medicului prin telefon în loc de a vizita în persoană o clinică. Boala a fost identificată pentru prima dată în orașul Wuhan, capitala provincia Hubei din China, în rândul pacienților care au dezvoltat pneumonie fără o cauză clară. Pe fondul răspândirii rapide a bolii, Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul drept o Urgență de Sănătate Publică de Interes Internațional, decizia fiind bazată pe impactul pe care virusul l-ar putea avea asupra țărilor mai sărace, cu infrastructuri mai slabe de asistență medicală.*
Astăzi, 13 martie 2020, în UE / SEE și în Marea Britanie au fost raportate 28 297 de cazuri: Italia (15 113), Spania (3 004), Franța (2 876), Germania (2 369), Danemarca (676), Norvegia (621), Suedia (620), Olanda (614), Regatul Unit (590), Belgia (399), Austria (361), Finlanda (155), Grecia (133), Islanda (117), Republica Cehă (116) ), Slovenia (96), Portugalia (78), Irlanda (70), România (64), Polonia (49), Estonia (27), Luxemburg (26), Croația (25), Bulgaria (23), Slovacia (21) ), Ungaria (16), Letonia (16), Malta (9), Cipru (6), Liechtenstein (4) și Lituania (3).
Pe 13 martie 2020, au fost raportate 1 191 de decese în UE / SEE și Marea Britanie: Italia (1 016), Spania (84), Franța (61), Regatul Unit (10), Germania (5), Olanda ( 5), Belgia (3), Austria (1), Bulgaria (1), Grecia (1), Irlanda (1), Norvegia (1), Polonia (1) și Suedia (1).
Distribuția cazurilor confirmate de laborator de COVID-19 în UE / SEE și Marea Britanie, începând su 13 martie 2020 ( sursa https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea)
Distribuția geografică a COVID-19 în UE / SEE și Marea Britanie, începând su 13 martie 2020 ( sursa https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea)
Comments